Prima pagina

Echografie (generală, sân, tiroidă)

Program:

Dr. Ioan Miron

medic primar chirurg
marti si joi –14.oo –17.oo

Dr. Mihai Pintilie

medic specialist urolog
luni 15.oo –18.oo

Ecografia sau ultrasonografia este o tehnica ce permite vizualizarea unor organe interne sau a unui fat cu ajutorul ultrasunetelor.
Ecografia este folosita si in imagistica interventionala pentru a dirija gesturile punctiei sau biopsiei.
In blocul operator, ea poate ghida explorarea chirurgicala, inclusiv pe cea a leziunilor creierului sau a maduvei spinarii; datorita simplitatii si a calitatii sale de a nu vatama, ecografia este adesea primul examen practicat pentru stabilirea unui diagnostic.
O sonda este pusa pe piele sau este introdusa intr-o cavitate naturala (vagin sau rect). Ea este dotata cu un emitator de ultrasunete (unde acustice nepercepute de urechea umana) care traverseaza organele, dar sunt reflectate in parte atunci cand intalnesc o modificare a densitatii tesuturilor.
Exista mai multe tipuri de sonde:
- Sondele utilizate pe cale externa sunt plasate pe corpul pacientului deasupra regiunii de explorat.
- Sondele endocavitare (utilizate pe cale interna) sunt indroduse fie in vagin (ecografie endovaginala pentru explorarea micului bazin), fie in rect (ecografie endorectala pentru explorarea prostatei), fie in esofag (ecografia endoesofagiana sau transesofagiana pentru explorarea inimii).
- Sondele miniaturizate, introduse prin cateterism in vase, permit ecografia intravasculara.
Ultrasunetele, care se propaga usor in medii lichide si nu sunt reflectate de acestea, sunt oprite de aer si de oase. De aceea ecografia este putin sau deloc indicata in examinarea creierului, plamanilor, intestinelor sau a oaselor. Plecand de la ultrasunetele reflectate, ordinatorul produce imagini care pot fi fotografiate. Medicul, comparand diferitele planuri, interpreteaza cliseele.
Examenul este nedureros si dureaza intre 10 si 20 minute.
Ecografia este o metoda de imagerie medicala putin costisitoare, care nu necesita nici pregatirea speciala a pacientului, nici spitalizarea sa. Ea nu comporta riscul razelor X. Nu exista vreun efect secundar cunoscut.

Sursa: www.SfatulMedicului.ro

 

Realizat de ClaudiuStefanescu.ro © 2012 - 2020
Prima pagina... Prima pagina... Contact...